miercuri, 10 aprilie 2013

Eugen Gheorghiţă. Înălţarea spre soare

 

Eugen Gheorghiţă. Înălţarea spre soare

Dramaturg şi publicist de valoare, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, originar din comuna Colpaci, (r-nul Edineţ), născut pe data de 25 ianuarie 1951 (moare la 19 decembrie 2012) în familia lui Simion şi Leostina Gheorghiţă (Buciucianu), Eugen Gheorghiţă este autorul a două cărţi de piese pentru copii - „Regina fulgilor de nea” (1984) şi „Moş Crăciun vine din poveste” (1989).

Recunoscut pe drept a fi un dramaturg de forţă în mediile literare de la Chişinău, autorul a semnat pe parcursul anilor mai multe piese de teatru, înscenate la teatrele din republică şi de peste hotare: „Soacra cu două nurori” (teatrul „A. Mateevici”, regia Sandu Grecu (1985)); „Baba Hârca la revelion” (spectacol montat între anii 1989 – 1996 pe scena teatrelor „Luceafărul” (regia V. Rusu), „B.-P. Haşdeu” din or. Cahul (regia V. Ignat) şi „Al. Mateevici (regia V. Rusu); „Moş Crăciun şi Vrăjitoarea”, Teatrul de marionetă din Bacău (1992); „Clopoţelul de argint” montat la teatrele „Al. Mateevici”, regia V. Rusu (1994), şi „B.-P. Haşdeu” din or. Cahul, regia V. Ignat (1994).

Să remarcăm în acest context şi alte piese de referinţă ale celui care, la un moment dat, în virtutea unei hotărâri proprii, s-a detaşat oarecum de dramaturgie şi se dedica exclusivamente domeniului publicistic: „Înălţarea spre soare”, premiul I la concursul republican de piese într-un act (1977), spectacol ce a dat titlul unei culegeri interesante, în care au fost incluse 16 piese de teatru ale autorilor din fostele republici unionale; „Ultima redută”, piesă într-un act, montată pe scena teatrelor din Federaţia Rusă şi Ucraina şi apărută într-o ediţie aparte la VOOAP; piesele în două acte „Valea Plângerii”, „Ghioaga lui Erimia” şi „Gangul lui Trăsnea” au fost premiate la mai multe concursuri republicane de dramaturgie.

Publicistică sa conţine în special interviuri şi articole de fond ce vizează viaţa social-culturală din republică de pe parcursul ultimilor ani, scrise într-un stil elevat şi pline de spirit heliatic, publicate în majoritatea lor în revistele „Literatura şi arta”, „Curierul de seară” şi „Luceafărul”, unde Eugen Gheorghiţă a ocupat în diferite perioade de timp funcţiile de şef de secţie sau corespondent titular.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu