duminică, 8 noiembrie 2009

Efim BIVOL – Omul pus pe glume



Născut într-o familie de ţărani (tatăl - Vasile, mama - Alexandra (fostă Bârcă)), Efim Bivol a devenit în timp un bun epigramist al literaturii române de pe ambele maluri ale Prutului. Absolvent al Facultăţii de Filologie (secţia Ziaristică) a USM (promoţia 1974), debutează în anul 1964 cu poezii umoristice şi aforisme în revista de satiră şi umor „Chipăruşul”. Între anii 1974-1985 lucrează în calitate de profesor de limbă şi literatură română la şcoala medie nr.1 din satul Costeşti. În 1982 este distins cu o insignă multrâvnită pe atunci de către oamenii din învăţământ - „Eminent al învăţământului public din R.S.S.Moldovenească”.
A venit mai apoi afirmarea sa în domeniul ziaristicii republicane, devenind pe rând redactor de limbă la revista „Pedagogul” (1985-1986), redactor şef-adjunct la revista „Chipăruşul” (1989-1996), redactor de secţie la revista „a” MIC, ca până la urmă să debuteze literar cu volumaşul de satiră şi umor „Lei-paralei” (1985), care cuprinde lucrări în aproape toate speciile genului satiric: de la epigramă şi aforism până la micronuvelă umoristică.
Referinţele critice nu sau lăsat mult aşteptate nici ele, deşi putem zice (cumva aşa în spirtul specific genului vizat) că paradigma basarabeană a dus şi mai duce lipsă de asemenea specimeni. Iată unele păreri spuse de doi colegi de breaslă ai săi: „În anii cinzeci se bucurau de un răsunător succes poeziile umoristice şi satirice ale tânărului Aureliu Busuioc, în anii şaizeci genul vesel e dominat de parodiile lui Petru Cărare, în anii şaptezeci începe să-şi facă loc în avangarda genului epigramele lui Efim Tarlapan. Iată-l călcând pe urmele acestui trio şi pe Efim Bivol…” (Victor Prohin); „Ţintele vizate de umorist se ţin lanţ, de la opincă la vlădică şi viceversa…” (Efim Tarlapan).
În anul 1987, Efim Bivol se afirmă şi ca scriitor pentru copii, oferind micilor cititori culegerea de fabule, poezii şi ghicitori „Curcanul lăudăros”, editată într-un tiraj de 75 mii de exemplare, ce s-a epuizat în doar câteva luni. De acelaşi autor au mai fost semnate culegerea de versuri satirice „Bârna din ochi” (1991), placheta de satiră şi umor „S.R.L.” (Scris cu Răspundere Limitată) (1993), cartea „Vitamine cu haz” (1994), conţinând circa 200 de aforisme, zeci de bancuri de autor, un grupaj de parodii în proză la tălmгcirea viselor şi horoscopului erotic etc. Se impune să mai amintim aici culegerile de bancuri „Desaga cu anecdote” (1994) şi „Dar pe asta o ştii?” (1996).
De notat că satirele, fabulele, epigramele, parodiile şi aforismele lui Efim Bivol au fost publicate în mai multe reviste şi antologii de umor din România şi R.Moldova, autorul ocupând locul I la Festivalul de umor de la Nisporeni (1992), locul II la Festivalul Naţional „Constantin Tănase” de la Vaslui, locul I la festivalul „Eterna epigram” de la Cluj (1994), secţiunea „Dueluri epigramatice”, în 1995 şi 1996 fiind laureat al aceluiaşi Festival.
Viaţa trece cu graba ei blagiană şi o percepem mulţi dintre noi ca pe o rutină zilnică şi poate că ar fi mai tristă niţel fără oamenii aceştia „puşi pe glume”...

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu